Skrb za prehrano otrok v vrtcih je odgovorna naloga, ki zadeva vse zaposlene delavce. Napake, ki bi jih storili z nepravilnim prehranjevanjem v otroštvu, lahko sprožijo v otrokovem telesu bolezenska stanja, ki imajo posledice v kasnejšem obdobju življenja.

Otrok za zdrav razvoj potrebuje vse hranilne snovi v določenih razmerjih: beljakovine, maščobe, ogljikove hidrate, vlaknine, vitamine, minerale in vodo. Za jedi, ki sestavljajo posamezne obroke hrane, moramo izbrati torej tista živila, ki vsebujejo hranilne snovi v pravilnem razmerju. Kvalitetno prehranjevanje otrok je eden izmed dejavnikov zdravega načina življenja.

Ko otroka privajamo na novo prehrano, pogosto odklanja nova živila (neofobija), razen tistih s sladkim okusom. Neofobija se pri otrocih počasi izgubi s ponavljajočo se ponudbo enake hrane, ki ji sledi ugodno, fiziološko ali socialno dobro počutje otroka. Sprejemljivost za določeno hrano se maksimalno poveča šele po osmih do desetih ponudbah hrane. Pri tem pa ni pomembno okušanje hrane, temveč tudi vonj in videz. Praviloma otroci vsako novo hrano zavrnejo, kar pomeni, da za privajanje nanjo potrebujejo dovolj časa in ponovne ponudbe.

Pri pravilni metodi prehranjevanja v vrtcih imamo veliko možnosti, da otroci pridobijo dober ritem prehranjevanja. Poznavanje smernic zdrave prehrane med starši otrok, vzgojitelji in drugimi strokovnjaki je le temelj pri stremljenju k cilju zagotavljanja zdravega otroštva, rasti in razvoja. Pri prehrani v našem vrtcu dajemo poudarek predvsem temu, da (je) :

  • pri vsakodnevni prehrani vsaj pri enem obroku sveže sadje in /ali zelenjava;
  • v prehrano vključeno veliko stročnic (grah, fižol, čičerika, leča…), žitaric in žitnih kaš (pira, prosena kaša, ajdova kaša, žitni polnovredni kosmiči);
  • na jedilnik uvrščamo polnovredne testenine in druge jedi iz polnozrnate moke;
  • dajemo prednost kruhu in pekovskim izdelkom, ki so iz ajdove, ržene, ovsene in polnozrnate moke;
  • za žejo večkrat ponudimo vodo- namesto sokov tudi čaj;
  • se izogibamo prečiščenim živilom in industrijsko pripravljenim jedem;
  • so v naših jedilnikih zastopana tudi ekološka živila.

Vedno pa je v ospredju otrok, s sebi lastnim okusom in pravico do izbire. Naša naloga je, da smo mu pri tej izbiri v pomoč.

Vse pogosteje se srečujemo tudi z dietnimi obroki. Dietna obravnava poteka individualno za vsakega otroka posebej. Posamezniku glede na njegove hranilne in energijske potrebe ter omejitve v izboru živil izdelamo tabelo dovoljenih in prepovedanih živil, ki jih imajo v vsaki kuhinji, kjer pripravljajo (dietno) prehrano. Pri nas pripravljamo dietno prehrano za vse otroke, za katere starši prinesejo zdravniško potrdilo otrokovega pediatra z navedbo dietne prehrane ali priporočila Dietne posvetovalnice pri Pediatrični kliniki Kliničnega Centra.

KONTAKT Z ORGANIZATORKO PREHRANE

ORGANIZATORKA PREHRANE IN HIGIENSKEGA REŽIMA

Ivanka Jurgec, ing. živil. in dipl. vzg. predšolskih otrok

ponedeljek od 7.00 do 15.00

sreda do petek od 12.00 do 15.00

telefon: 02 741-06-09

 

e-naslov: ivanka.jurgec@vrtec-ormoz.si

DOSTOPNOST