Novice

Mladi športnik

Zapisala: Eva Lorenčič

Mladi športnik je prilagojen športni program za predšolske otroke s posebnimi potrebami, ki se v veliki meri prilagaja sposobnostim otrok v skupini. Program poteka pod okriljem specialne olimpiade, njegov glavni cilj pa je predšolskim otrokom s posebnimi potrebami zagotoviti primerne oblike motoričnih aktivnosti, ki ugodno vplivajo na njihov razvoj. Mladi športnik je prilagodljiv program, kar pomeni, da se lahko izvaja v različnih učnih okoliščinah (npr. v vrtcu, šoli, doma). Program lahko izvajajo otroci s posebnimi potrebami, pa tudi populacija otrok značilnega razvoja.

V prilagojenem programu vrtca Ormož športni program Mladi športnik izvajamo skozi celo šolsko leto, za izvajanje programa pa smo navdušili tudi sosednjo skupino otrok z vzgojiteljicama. Zaradi neugodnih epidemioloških razmer v tem šolskem letu programa žal nismo izvajali skupaj, smo si pa ob upoštevanju vseh epidemioloških ukrepov pripravili skupno zaključno prireditev. Na prireditvi so sodelovali otroci iz skupin Žogice in Zvezdice.

“Zaploskaj si, veselo zapoj, nasmehni se, prijatelj moj. Podaj roko, pridruži se, da skupaj lepši svet zgradimo za vse,” se glasi del besedila himne Mladega športnika, ki smo jo zapeli in zaplesali na zaključni prireditvi. Nato so se otroci razdelili v 4 skupine ter se lotili izvajanja športnih aktivnosti. Pripravljenih so imeli 5 različnih postaj, ki so vključevale razvijanje različnih motoričnih spretnosti. Naučili so se deklamacijo, se igrali z barvnimi ruticami, plezali so čez ovire, barvne žogice metali v ustrezne barvne škatle, sledili so talnim označevalcem ter žogo ciljali v gol. Za vsako opravljeno nalogo so na zbirni kartonček prejeli štampiljko. Sledila je še igra s padalom. Za sodelovanje na prireditvi so vsi otroci prejeli medalje, na katere so bili izredno ponosni. Dan je tako minil v znamenju športa in druženja, ki smo ga vsi že tako zelo potrebovali. Upamo, da nam bo v naslednjem šolskem letu to omogočeno pod lažjimi pogoji.

DOSTOPNOST