Novice

Zapis in foto: Nataša Grabovac, Mihaela Meško

Skupina Prijatelji z vzgojiteljicama smo v tem šolskem letu sodelovali v projektu »Rokodelstvo-priložnost tudi za mlade«, katerega nosilec je Pokrajinski muzej Ptuj Ormož. Namen projekta je pri otrocih vcepiti zavest o pomenu kulturne dediščine, ki jo rokodelci s svojim delom gojijo in ohranjajo v našem okolju.

Rokodelstvo je del kulturne in narodne identitete. Rokodelci morajo biti po eni strani umetniki, po drugi obrtniki, podjetniki, pa tudi inovativni. Od nekdaj je bilo rokodelstvo tudi priložnost za druženje ter prenos znanja med generacijami. Danes ima, predvsem v kombinaciji s turizmom, pomemben zaposlitveni potencial in predstavlja mladim izziv in priložnost.

»Posvojili« smo Iztoka Luskoviča, zeliščarja iz Ormoža, ki se s to obrtjo ukvarja že deset let. Glede na epidemiološko situacijo smo dejavnosti in izvedbo projekta prilagodili. Kljub prilagoditvam pa smo realizirali vse zastavljene cilje.

Otroci so se s starim rokodelskim poklicem zeliščarja seznanili preko pestrega nabora dejavnosti, ki smo se jih lotili z veliko mero otroške radovednosti in ustvarjalnosti : intervju z Iztokom preko zoom konference, seznanitev z delom zeliščarja, nabiranje zelišč in seznanitev z njihovimi zdravilnimi lastnostmi, sušenje zelišč za čaj, nabiranje zdravilnih rastlin in izdelava herbarija, opazovanje zeliščnih gredic v daljšem časovnem obdobju, priprava sirupa iz smrekovih vršičkov po navodilih našega zeliščarja.

Projekt smo zaključili z obiskom Botanika, kjer smo si ogledali njihove izdelke in se razvajali z napitkom iz zeliščnega sirupa z meto, meliso in ožepkom. Našemu zeliščarju smo se za sodelovanje zahvalili z njegovim portretom, ki je nastal izpod ustvarjalnih prstov naših otrok.

DOSTOPNOST