Novice

Mednarodni dan bele palice

Zapisala: Eva Lorenčič

Leta 1970 je Mednarodna zveza slepih 15. oktober razglasila za mednarodni dan bele palice. Bela palica je pripomoček, ki simbolizira osebno neodvisnost slepe ali slabovidne osebe in je hkrati opozorilo drugim, da njen uporabnik ne vidi in ima zato posebne potrebe in pravice.

Mednarodni dan bele palice smo v petek, 15. oktobra, obeležili v enoti Ormož. Otroci so si v začetku dneva lahko ogledali kratek video prispevek, v katerem je predstavljena bela palica ter razložen njen pomen. Vzgojiteljice so nato izmed nabora različnih dejavnosti izbirale dejavnosti, primerne starosti in sposobnostim otrok, ki so jih izvedle po skupinah. Otroci so tako izvajali različne dejavnosti ter na tak način spoznavali življenje slepih ali slabovidnih ljudi. Mlajši otroci so drugačen svet spoznavali predvsem preko tipnih in slušnih zaznav: igrali so se z zvokom in tišino, iskali so zvočne predmete ter poimenovali predmete, ki so jih le slišali. Starejši otroci so se preizkusili tudi v težjih dejavnostih: iskali in prepoznavali so predmete, skrite v vrečki, s prevezami za oči so si skušali naliti vodo, postavljali so stolpe iz kock, z zaprtimi očmi pa so se skušali tudi podpisati ali kaj narisati. V prilagojenem programu so se otroci zraven nekaterih že naštetih dejavnosti igrali z zvenečo žogo, ki je namenjena prav slepim in slabovidnim otrokom, saj zvončki v njeni notranjosti s svojim cingljanjem slepemu ali slabovidnemu otroku sporočajo, kdaj je žoga blizu njega.

Belo palico so si vsi otroci tudi ogledali. Nekateri so jo le opazovali in potipali, drugi pa so s prevezo za oči ali z zaprtimi očmi s pomočjo bele palice skušali prehoditi krajšo razdaljo v igralnici. Otroci, ki so imeli priložnost, so prišli obiskat slepega fantka v vrtcu, zahvalili so se mu, da jim je posodil belo palico ter mu zaželeli vse dobro. Fantek je otroke naučil pesmico, ki njemu predstavlja motivacijo, pri učenju uporabe bele palice:

»Levo, desno, sem in tja,

poje moja palica.

Palica pove, kam (ime) gre.«

DOSTOPNOST