Novice

Svetovni dan Downovega sindroma

Zapisala: Eva Lorenčič

Vsako leto 21. marca obeležujemo svetovni dan Downovega sindroma. Dan je razglasila Generalna skupščina OZN, saj datum simbolno izraža genetsko posebnost tega sindroma – dodaten kromosom na 21. paru kromosomov v vsaki telesni celici. Razpoznavni znak tega dne so različne, pisane nogavice, ki opozarjajo, da smo ljudje raznoliki. V tem letu se je ob obeležitvi dneva postavljalo vprašanje: “Kaj je inkluzija?”

O Downovem sindromu so se seznanili tudi otroci, ki obiskujejo enoto Ormož. Po skupinah so izvajali različne dejavnosti, nastali so raznoliki, pisani izdelki. Fotografije in opisi dejavnosti so zbrani tukaj: https://padlet.com/evalorencic/3rd3h5flrg88vrd8.

21. marca, na dan Downovega sindroma, so bili otroci povabljeni, da v vrtec obujejo različne, pisane nogavičke (zahvaljujemo se vsem staršem, ki so bili pripravljeni sodelovati pri obeležitvi dneva). Skupina Žogice je na to temo razpisala »Žogasti FOTO izziv«. Otroke in vzgojiteljice smo spodbudili, da naredijo najbolj zanimivo, izvirno, spontano fotografijo obutih nogavičk. Med prispelimi fotografijami naj bi izbrali zmagovalno skupino, vendar smo se na koncu odločili, da sladko nagrado privoščimo vsem, ki so sodelovali v našem izzivu, saj je bila vsaka fotografija zase nekaj posebnega, raznolikega. Prejete fotografije so zbrane tukaj: https://padlet.com/evalorencic/3rd3h5flrg88vrd8.

»Vse, kar otroci (z Downovim sindromom) potrebujejo, je malo pomoči, malo upanja in nekdo, ki verjame vanje,” (Magic Johnson) je spoznanje, ki so ga otroci odnesli od tega dne.

DOSTOPNOST