Novice

Žogice so spoznavale poklice

Zapisala: Eva Lorenčič

Otroci iz skupine Žogice so v mesecu februarju in marcu spoznavali različne poklice. Vzgojiteljica in specialna pedagoginja v skupini sva se odločili, da bo letošnje spoznavanje poklicev potekalo na konkreten način, saj je nekatere poklice zelo težko predstaviti samo preko slikanic in fotografij. Kontaktirali sva različne lokalne službe, ki so nas z veseljem sprejele v svoje prostore.

V ormoški knjižnici smo si ogledali prostore knjižnice ter delovne prostore zaposlenih v knjižnici. Pogovarjali smo se o tem, zakaj sploh gremo v knjižnico ter o tem, kaj počne knjižničar v knjižnici. Otroci so sodelovali pri izposoji knjig.

Obiskali smo policijsko postajo Ormož, kjer nas je v policijskem avtomobilu pričakala policistka Jelka. Predstavila nam je policijski avtomobil ter pripomočke, ki jih potrebuje pri svojem delu. Razkazala nam je prostore policijske postaje, tiste, ki so namenjeni zapornikom ter tiste, ki so namenjeni zaposlenim – policistom. Za konec nas je presenetila z različnim materialom, ki so ga otroci odnesli domov (baloni, odsevniki …) ter nas pogostila s pustnimi krofi.

Gasilca Dino in Aleks sta nam predstavila poklic gasilca. Popeljala sta nas po gasilskem domu, kjer se sicer ustavimo večkrat. Otrokom sta razkazala gasilske avtomobile, luči in sirene. Pokazala sta jim oblačila, ki jih gasilci potrebujejo pri svojem delu ter opremo, ki jo peljejo s seboj na intervencijo. Za konec sta nas vse pogostila s pustnimi krofi ter sokom, kavico.

Obiskali smo tudi cvetličarno Irena, kjer nam je cvetličarka Irena predstavila svoj poklic. Za otroke je pripravila nekaj odpadnega cvetja, iz katerega so skušali sestaviti šopke. Ogledali so si prostore v cvetličarni, tipali in vonjali cvetje. Ob koncu nas je vse razveselila s cvetlico za domov.

Poklic natakarja smo spoznavali v Grajski kavarniški popravljalnici. Otroci so opazovali kuhanje kave na pesku ter sodelovali pri izbiranju skodelic za kavo. Uživali so v čudovitem kavarniškem ambientu ter si privoščili sok in piškote.

Otroci so se seznanili tudi s poklicem trgovca. Obiskali so bližnjo trafiko, kjer so se učili rokovanja z denarjem – kupili so slikanico za dopolnitev domače knjižnice.

Vsem, ki so nam v teh dneh odprli svoja vrata ter nam nazorno prikazali njihov poklic, se iz srca zahvaljujemo. Veselimo se ponovnega snidenja.

DOSTOPNOST