Novice

Mesec april, mesec zavedanja o avtizmu

Zapisala: Eva Lorenčič

Mesec april je mesec zavedanja o avtizmu, dan zavedanja o avtizmu pa obeležujemo 2. aprila. Avtizem je razvojna motnja. Osebe z avtizmom imajo največji primanjkljaj na področju socialne komunikacije in interakcije, težave imajo s stereotipnostjo/nefleksibilnostjo na področju dejavnosti in interesov.

Na temo avtizma v aprilu, po Sloveniji ter drugod po svetu, potekajo različne aktivnosti, ki so namenjene ozaveščanju o tem, da avtizem obstaja ter da so osebe z motnjami avtističnega spektra med nami, da so del skupnosti in da potrebujejo prilagojeno okolje in prilagojeno socialno interakcijo.

V neposredni bližini našega vrtca je glavno aktivnost, ki je potekala 1. aprila, z namenom ozaveščanja o avtizmu, letos pripravila OŠ Stanka Vraza. Z aktivno udeležbo smo se jim priključili otroci, vzgojiteljica in specialna pedagoginja iz prilagojenega programa (skupina Žogice). Ostale skupine vrtca so bile s stani OŠ Stanka Vraza vabljene, da se pogovarjajo o avtizmu, da na temo avtizma listajo, berejo slikanice o avtizmu, poustvarjajo na temo avtizma. 1. aprila so bile vabljene k iskanju modrih balonov, izobešenih po mestu, ob 11. uri pa k ogledu spusta balonov s stadiona. Skupine so se prijavile tudi na natečaj Modri SAM, ki ga je razpisala Zveza za avtizem Slovenije (galerija izdelkov). Kaj vse so otroci po skupinah počeli in ustvarjali, si lahko ogledate tukaj: Mesec april, mesec zavedanja o avtizmu (padlet.com).

 

DOSTOPNOST