Novice

ZASPIMO S KNJIGO


Zapisala: Marija Klemenčič

V Vrtcu Velika Nedelja je v skupini Pikapolonice (starost otrok 5 in 6 let) pod budnim očesom obeh vzgojiteljic;  Marije Klemenčič in Marije Hržič,  od začetka šolskega leta potekal projekt Bralni nahrbtnik. Cilj projekta je bilo predvsem skupno branje (starš-otrok), ki je potekalo v varnem zavetju doma, otroci pa so nato v vrtcu brane zgodbe in pravljice v jutranjih krogih pripovedovali svojim vrstnikom v skupini. Tako so se  otroci učili poslušati in slišano pojasniti, širili besedni zaklad, pridobivali na samozavesti in samopodobi.

 V okviru tega projekta je v LDN oddelka zapisana tudi nočitev v vrtcu pod naslovom Zaspimo s knjigo, kot zaključek projekta. Aktivnost  smo združili s Svetovnim dnevom knjige, ki ga sicer praznujemo 23.4, kot nočitev v vrtcu, ki je potekala v noči  iz četrtka 21.4.  na petek  22.4.2022. Nočitve se je udeležilo 14 otrok.

Kot že rečeno smo se zbrali v četrtek ob 17.00 in se najprej sprostili na igralih vrtca. Nato se nam je priključila knjižničarka Leonida Šumenjak iz Knjižnice Franca Ksavra Meška Ormož, s katero skozi celo leto vzorno sodelujemo. Predstavila nam je zgodbo Zvezdni princ pobarva svet,  avtorja, ki je otroštvo  preživel pri Veliki Nedelji, Milana Petka Levokova. Zgodba govori o Zvezdnem princu, ki potuje po vesolju in med drugim pobarva tudi našo Zemljo, z vsemi prebivalci in stvarmi. Ob vsebini zgodbe so otroci dogajanje gibalno prikazovali, predvsem so se ustvarjalno vživljali  v živali (gibanje in oglašanje), ki nastopajo v zgodbi, pa še kakšno smo dodali.

Sledila je igra s svetlobo in senco, ki smo jo izvedli s pomočjo namizne svetilke in  vrtne koprene. Otroci so pri tem neizmerno uživali in se zabavali.

Postali smo lačni, saj je zadišalo po šmornu, carskem pražencu, ki ga je pripravila kuharica Mojca. Zraven smo se posladkali s kompotom.

Po večerji je sledil sprehod z lučkami. Z bližnjega hriba smo opazovali z lučmi razsvetljeno pokrajino in se poskušali orientirati v njej. Na poti so nas spremljale lastne sence, ki so bile najbolj zanimive na steni domače cerkve.

Po prihodu v vrtec smo si najprej pripravili vsak svoj prostor za spanje. Sledila je večerna nega in oblačenje v pižame. A nismo še šli spat. Pesem Cela ulica nori (Kingston) nas je zvabila še na pižama party, ki je trajal….. Šele utrujeni od vsega doživetega smo popadali v svoje postelje in za zaključek prisluhnili branju pravljice Trnuljčica (različica brata Grimm;), ki je spala dolgih sto let. Tudi mi smo mirno spali vso noč in se zjutraj zbudili nasmejani in ponosni. Uspelo nam je! Pospravili smo svojo spalnico (igralnico) in se pripravili na aktivnosti, ki so nas čakale v petkovem dopoldnevu.

Bolj kot otroci, so popoldansko snidenje, nestrpnostjo pričakovali starši, ki so ob prihodu imeli polna ušesa zanimivih vtisov svojih otrok.

 

DOSTOPNOST