Novice

PROJEKT ZDRAVJE V VRTCU

VODILNO NAČELO – SKRB ZA ZDRAVJE

V VIZ vrtcu Ormož z enoto Velika Nedelja sta varnost in skrb za zdravje vseh prisotnih osnovni zahtevi, kateri omogočata izvedbo vzgojno-izobraževalnega procesa.

Za ohranjanje zdravja so vzgojiteljice v oddelkih,  v sklopu izvajanja projekta Zdravje v vrtcu, namenili izbrane teme in temu primerne vsebine. Vse dejavnosti smo izvajali v sodelovanju z NIJZ.

ZOBOZDRAVSTVENA VZGOJA

Skrb za čiste in zdrave zobke so vzgojiteljice izvajale čez celotno šolsko leto. Oddelke je obiskovala medicinska sestra Špela Šerod, nato jo je nadomestila Saša Črnjavič iz Zdravstvenega doma Ormož. Otrokom je na njihov razumljiv in primeren način podala teme o pomembnosti zdravih zob (pravilno umivanje, zdrava prehrana, sesanje palca ali dude…). Pregledala je zobke, otroke pohvalila za sodelovanje in skrb ter jih nagradila s štampiljkami.

ZDRAVSTVENA PREVENTIVA

V okviru skrbi za zdravje je vrtec obiskovala tudi medicinska sestra Marjana Kelenc iz Zdravstvenega doma Ormož. Otrokom je z različnimi pripomočki posredovala naslednje vsebine: »ZAKAJ GREM NA SISTEMATSKI PREGLED; KAKO SEM PRIŠEL NA SVET; IMEL SEM ČUDOVIT DAN, KER SEM ZDRAV.«

  • ZAKAJ GREM NA SISTEMATSKI PREGLED

Preko simbolne igre, z aktivno vlogo otrok, je otrokom razložila, kaj vse jih čaka na sistematskem pregledu in čemu je namenjen. Poimenovali smo tudi zdravniške pripomočke in povedali zakaj jih pediater potrebuje. Izvedli smo tehtanje, merjenje višine, krvnega tlaka, pregled vida, sluha…in na ta način pri otrocih razvijali zaupanje v zdravniško oskrbo in pomen skrbi za zdravje.

  • KAKO SEM PRIŠEL NA SVET

Ga. Marjana je otrokom na njim primeren in razumljiv način predstavila oploditev in rojstvo otroka. Otrok raste in se razvija v maminem trebuščku 9 mesecev, kar so si otroci pogledali preko slikovnega gradiva. S seboj je prinesla tudi medicinski model dojenčka, ki je bil zelo podoben resničnemu dojenčku tako po teži kot po gibljivosti. Dojenčki so bili za otroke zelo zanimivi tako za deklice kot za dečke. Otroci so jih pestovali, hranili, oblačili in previjali. Preživeli smo lepo in zanimivo dopoldne.

  • IMEL SEM ČUDOVIT DAN, KER SEM ZDRAV

Tokrat je medicinska sestra Marijana imela družbo ježko Jokico in zajčka Srečka. Preko pripovedovanja ježkove in zajčkove zgodbe je otrokom približala kako ostati zdrav z zdravim načinom življenja (tako s telesnimi aktivnostmi kakor tudi s hrano). Otroci so prav tako izdelali plakat na katerem je bila slika vesela in žalostnega obraza. Otroci so slike z različnimi zdravimi in nezdravimi dejavnostmi in hrano lepili na plakat na ustrezno mesto, katerega so ocenili ali je dobro ali slabo za naše zdravje in počutje.

ZDRAVA PREHRANA V VRTCU

Zdrava prehrana je zelo pomembna za pravilen in zdrav razvoj.

Večina otrok preživi v vrtcu dve tretjini svojega aktivnega časa, zato je pomembno, da se v tem obdobju oblikujejo ustrezne prehranske navade, da otroci osvojijo čim več prehranskega znanja ter pridobijo pozitiven odnos do zdravega načina življenja. Zato smo medse povabili vodjo Centra za krepitev zdravja Ormož, ga. Valerija Rotar, dipl. dietetičarka, ki nam je na igriv in na nam razumljiv način predstavila posamezne skupine živil, ter vsebnost živil z visoko vrednostjo sladkorja, za kar smo ji hvaležni. Spoznanja, ki smo jim bili priča so v nas zbudila zaskrbljenost, saj ne moremo mimo dejstva, da otrok dandanes zaužije preveč sladkorja, kar se zagotovo odraža tudi v vedenju.

Otroci so prav tako sodelovali pri naslednjih dejavnosti:

  • na temo Zdrava prehrana je nastala razstava jedi ob Slovenskem tradicionalnem zajtrkom z geslom »Zajtrk z mlekom – super dan!«in Praznična čajanka za vse otroke v vrtcu.
  • ogled posnetka »Lačni otroci po svetu« in posnetka lutkovne predstave »OSTAL BOM ZDRAV«  in pogovor o vsebini.
  • pogovor o pomenu hrane za naše zdravje in življene, izdelava plakata s pomočjo sličic »Kaj je zdravo in nezdravo za naše telo«
  • navajanje na bonton pri jedi in ravnanje s hrano.

OSEBNA HIGIENA

Tudi v letošnjem letu smo veliko pozornost namenili skrbi za osebno higieno, ki je že vpeta in osnova za izvajanje vzgojno-izobraževalnega procesa.

Dnevne rutinske dejavnosti za osebno higieno so: učenje pravilnega umivanja rok z milom, pravilna uporaba sanitarij, ustrezen način izvajanja kašljanja, kulturno prehranjevanje in nega otrok po hranjenju.

DEJAVNOSTI IZ TEME VARNO S SONCEM

Dejavnosti mlajših skupin so se navezovale na nego in omogočanje prijetnega vzdušja v vročem obdobju z vsebinami poletnih dni. Bivali so na terasi v dopoldanskem času, se izogibali soncu in poiskali senco ter igrali z vodo ob priporočilih NIJZ.

Starejše skupine so izvedle:

Pogovor o soncu, zaščiti koži in s pomočjo različnih knjig ter drugih didaktičnih sredstev. Otroci so pri tem samostojno razmišljali in sklepali.

Prebirali so zgodbe povezane s poletjem, morjem, soncem, počitnicami v revijah in knjigah  za otroke.  O dejavnostih so strokovne delavke obveščale starše s pomočjo kotička za starše.

Izdelali so si vremenski koledar in spremljali sončne dni, se igrali z vodo (pretakanje, prelivanje, brizganje), opazovali dolžino sence našega telesa in se temu pravočasno umaknili v senco.

Poslušali in peli so že znane ter nove pesmice o poletju (Sijaj, sijaj sončece; Sonce se smeje; Barčica po morju plava …).

Poslušali so pesmi povezanimi s soncem, morjem, poletjem itd. s pomočjo avdiovizualnih sredstev (DVD, CD predvajalnik).

SVETOVNI DNEVI, KATERE SMO OBELEŽILI V VRTCU IN SO POVEZANI Z ZDRAVJEM.

22. 9. 2022 DAN BREZ AVTOMOBILA

Z vključevanjem v teden mobilnosti so sodelujoči prispevali k širjenju sporočila, da lahko s trajnostno naravnanimi načini mobilnosti skupaj naredijo veliko za še bolj zeleno prihodnost in boljšo kakovost življenja. Otroci so ta dan v vrtec prišli peš, s kolesom ali skirojem.

4. 10. 2022 Množični tek “Začni mlad, tekmuj pošteno”

V VIZ vrtcu Ormož z enoto Velika Nedelja, smo se odzvali povabilu Atletske zveze Slovenije in tako sodelovali v množični akciji, ki spodbuja otroke k prvim atletskim korakom in želi ozavestiti sodelujoče o pomenu zdravega načina življenja. Množičnega teka “Začni mlad, tekmuj pošteno”, se je udeležilo 151 otrok z vzgojiteljicami.

15. 10. 2022 – SVETOVNI DAN HOJE 

Dan pred obeležitvijo svetovnega dneva hoje smo starše v popoldanskem času povabili na skupno druženje, na pohod. V lepem jesenskem popoldnevu smo se naklepetali, podružili in naredili korak k zavedanju o zdravem načinu življenja.

16. 10. 2022 SVETOVNI DAN HRANE

Slogan ob svetovnem dnevu hrane je bil »NIHČE NAJ NE OSTANE LAČEN«.

Svetovni dan hrane smo obeležili v ponedeljek 17. 10. 2022 na malo drugačen način kot običajno. Skupni obroki za mizo povezujejo, dajejo občutek pripadnosti, spodbujajo ustrezne prehranske navade, zato smo imeli v večnamenskem prostoru,  pripravljen samopostrežni zajtrk z zeliščnim čajem, jabolki,  kruhom, skutni namaz z bučnim oljem, jajčni namaz, tunin namaz, kokošja pašteta in čokoladni namaz. Otroci so sami izbirali količino hrane, saj je bil namen otrokom sporočiti, da naj vzamejo kolikor lahko pojedo.

Otrokom smo predstavile kako lahko uporabimo hrano, ki ostane, da je ni potrebno zavreči, v našem primeru je bil kruh iz katerega je kuharica naredila kruhov narastek. Skupni zajtrk je potekal sproščeno. Otroke smo spodbujale k primernemu odnosu do hrane, do tistih, ki jo pridelujejo, ki nam jo pripravljajo v vrtcu in doma ter se pri jedi kulturno obnašajmo.

13. 11. 2022 MEDNARODNI DAN PRIJAZNOSTI

V vrtcu smo sodeloval tako, da smo poslikaval kamenčke in jih preimenovali v kamenčke prijaznosti. Kamenčke smo odnesli po različnih ustanovah ter tako razveselili zaposlene in mimoidoče. Prijaznost nas nič ne stane. Neprecenljiva postane, ko jo delimo.

18. 11. 2022 SLOVENSKI TRADICIONALNI ZAJTRK

Letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk je že dvanajsti po vrsti in je potekal pod sloganom »Zajtrk z mlekom – super dan!«. Otroci so se seznanili s pomenom zajtrka v okviru prehranjevalnih navad, pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil slovenskega izvora.

28. 2. 2023 MEDNARODNI DAN REDKIH BOLEZNI

Smo obeležili z namenom širjenja ozaveščenosti o redkih boleznih in podpori malim borcem. Pridružili smo se akciji “Srčna pisma za male borce”, ki jo organizira Društvo Viljem Julijan.

21. 3. 2023 MEDNARODNI DAN DOWNOVEGA SINDROMA

Oddelki v vrtcu Ormož in Velika Nedelja so ta dan obeležili s fotografijo obutih pisanih nogavičk, ki veljajo kot razpoznavni znak tega dneva. Nekaj skupin se je tudi sprehodilo z modrimi baloni po mestu in izvedlo razstave likovnih izdelkov.

22. 3. 2023 SVETOVNI DAN VODA

Jaz, ti, tvoja družina, šola in lokalna skupnost lahko pomagamo pospešiti spremembe na svetu, tako da spremenimo način uporabe in ravnanja z vodo v svojem vsakdanjem življenju.

V vrtcu smo svetovni dan voda, 22. marca 2023, s sloganom ” POSPEŠI SPREMEMBO” obeležili s poslušanjem starodavne pravljice s kolibrijem v glavni vlogi, pogledali poučno risanko Kapljica in listek, pogovorom o pomembnosti vode za življenje in opazovalnimi pohodi do bližnjih potokov, mlak in ribnikov.

7. 4. 2023 SVETOVNI DAN ZDRAVJA

So skupine po oddelkih izvedle različne dejavnosti na temo zdravja. Med njimi so bili uspešno opravljeni pohodi v okolico in mesto Ormož.

DUŠEVNO ZDRAVJE

Nikakor pa ne smemo pozabiti na duševno zdravje. Nekatere skupine so za dejavnosti uporabile naslednjima knjižnima gradiva:

  • Priročnik Interaktivne igre za spodbujanje in krepitev življenjskih veščin (NIJZ),
  • Zbirka socialnih iger,
  • Zbirka terapevtskih pravljic Življenje v gozdu,
  • Zdravilne zgodbice 1. in 2. del( Mia Bone in Petra Julija Ujawe Joga za lahko noč in Joga za dobro jutro, Pravljična joga.

GIBANJE

Eno izmed pomembnih področij izvajanja vzgojnega procesa je gibanje. Brez gibanja dejansko ni življenja. Zato smo vsi oddelki vrtca Ormož in Velika Nedelja poskrbeli za dnevno bivanje in izvajanje gibalnih aktivnosti na prostem. Izvedli smo sprehode, pohode, obiskali gozd in park, se udejstvovali na stadionu. Tudi ob slabem vremenu smo dejavnosti prenesli v večnamenske prostore in igralnice. V veliko pomoč nam ustrežejo tudi terase.

Izvajali so tudi gibalne dejavnosti v okviru Malega sončka: pohode, igre, plavalni tečaj, tek…

NARAVA IN VAROVANJE OKOLJA

Za naravo in varovanje okolja smo ozaveščali otroke in s tem posledično tudi starše. Navajali smo se na pravilno ločevanje odpadkov ter s tem varovali okolje in živa bitja v njem.

Zapis, skupaj s strokovnimi sodelavkami pripravili Natalija Kirič  in Renata Pajan 

 

DOSTOPNOST