NovicePrispevek in fotografije pripravila vzgojiteljica Nataša Grabovac.

Učenje za življenje.

Didaktično igro lahko poimenujemo tudi celostna metoda učenja, saj igra z didaktičnimi igrami omogoča bogato učno okolje, ki spodbuja domišljijo, zabavo, pustolovščino, fantazijo, tveganje, pristno komunikacijo in pozitivno dinamiko. Pomembno je, da damo otrokom na voljo veliko odpadnega materiala in prosto pot za ustvarjanje. Otroci bodo s tem pridobili nova znanja, na odpadke pa bodo začeli gledati z drugega zornega kota. Ko začnejo otroci sami razvijati ideje za uporabnost odpadkov, vemo, da smo na pravi poti.

Najdi cekine

S to igro pri otrocih spodbujamo zaznavanje in prepoznavanje predmetov z otipom.

Za izdelavo igre potrebujemo: odpadni karton, brusni papir, valovito lepenko, žametno blago, mehko peno, plastične pokrovčke, škarje, lepilo.

Postopek izdelave: Na odpadni karton smo prilepili šest plastičnih odpadnih zamaškov, na katere smo prilepili brusni papir, valovito lepenko, žametno blago, mehko peno in kovanec. Na odpadne plastične pokrovčke večjega premera smo prilepili brusni papir, valovito lepenko, žametno blago, mehko peno in kovanec. Iz odpadnega blaga smo izrezali dve ruti. Igra je sestavljena iz: dveh igralnih kartonskih podlag s šestimi plastičnimi zamaški, na katerih so prilepljeni brusni papir, valovita lepenka, žametno blago, mehka pena in kovanec, na enem izmed šestih zamaškov ni prilepljeno nič. Dvanajst odpadnih plastičnih zamaškov večjega premera, na katerih so prilepljeni brusni papir, valovita lepenka, žametno blago, mehka pena in kovanec, dva »prazna« zamaška. Dve ruti.

Pravila igre: To je igra za štiri igralce – dva para. Pri vsakem paru ima en igralec zavezane oči. Naloga igralca, ki nima zavezanih oči je, da svojemu soigralcu daje v roke odpadne plastične zamaške. Igralec z zavezanimi očmi z otipom poišče ustrezne pare: Odpadni plastični zamašek z brusnim papirjem položi na igralni kartonski podlagi na zamašek z brusnim papirjem. Odpadni plastični zamašek z valovito lepenko na igralni kartonski podlagi na zamašek z valovito lepenko. Odpadni plastični zamašek z žametnim blagom položi na igralni kartonski podlagi na zamašek z žametnim blagom. Odpadni plastični zamašek z mehko peno položi na igralni kartonski podlagi na zamašek z mehko peno. Odpadni plastični zamašek s kovancem položi na igralni kartonski podlagi na zamašek s kovancem. Odpadni plastični zamašek brez dodatka položi na igralni kartonski embalaži na zamašek brez dodatka. V primeru, da se igralec z zavezanimi očmi zmoti in ne najde ustreznega para, igro nadaljuje drug par. Zmaga tisti par, ki prvi pravilno položi vse zamaške na igralno kartonsko podlago.

Uživajte v skupnem izdelovanju in igri! Vzgojiteljica NatašaLeave a comment

DOSTOPNOST