NovicePrispevek in fotografije pripravila vzg. Kalinka Štefančič

Za vse neješče je sedaj idealen čas za skupno sestavljanje jedilnika in pripravljanje hrane. Morda boste uspeli otroka prepričati, da poizkusi jedi, ki jih do sedaj ni, ker vsak dan pač ne moremo po njegovo najljubšo hrano v trgovino. 

Sorojenci lahko tekmujejo v številu najdenih parov opranih nogavic in tako pripomorejo pri gospodinjskih opravilih. Iz starih nogavic lahko izdelate unikatne ročne lutke, ki otroke vedno pritegnejo. Prav tako je zabavno sortiranje perila po barvah.

V tem času imamo vsi doma veliko odpadne embalaže (kartonske škatle, tulce wc papirja, razne plastenke, zamaške…). Iz kartonskih škatel lahko izdelamo karkoli. Tudi gledališče za lutke iz nogavic.

Zdaj je tudi čas za prebiranje slikanic, pravljic… Če otrok težko vzdrži pri branju, si pripovedujte izmišljene zgodbice. Vsak naj si zamisli svojo zgodbico. Lahko pa tudi vsak doda en stavek v skupno zgodbo. V začetku bo mogoče težko, sčasoma bo postalo vedno bolj zanimivo. Pripovedujete si lahko v temi ob svetlobi iz baterijske svetilke ob kateri lahko otroka animirate z različnimi sencami svojih in otrokovih rok na steni.

Zunaj opazujte spremembe v naravi. Opazujte tudi drobne stvari: žuželke, deževnike… Tudi gibalno nemirnim otrokom so vedno zanimiva mravljišča, saj se tam nenehno kaj dogaja. Usmerjajte otrokovo pozornost na različno delo mravelj. Mravljišče lahko opazujete dnevno in ugotavljate spremembe, ki jih opažate.

Na tla narišite različne vijuge, črte, vzorce na katere otrok polaga kamenčke, vejice…

Za predšolske otroke je sedaj čas, da se naučijo vezati vezalke, zapenjati gumbe, pretikati (v kolikor tega še ne znajo).

Ob deževnih dnevih, ki nas čakajo si lahko skupaj ogledate domače videe, slike iz vašega in otrokovega življenja. Ob slikah se gotovo spomnite še kakšne anekdote, ki bi zabavala tako otroka, kot celotno družino.

Želim vam obilo nepozabnih trenutkov z vašimi otroki.

Vzgojiteljica Kalinka.

Nekaj preprostih idej za deževne dni.Leave a comment

DOSTOPNOST